Alanya

De reistijd naar Alanya vanuit Side bedraagt ongeveer 1 uur

De Rode Toren is het symbool van de stad. Gebouwd in de 13e eeuw en bedoeld om de scheepswerf van Alanya te beschermen. De begane grond dient als een dependance van het Alanya Museum met een collectie van werktuigen, wapens, eetgerei en andere objecten uit de Ottomaanse tijd. In het Alanya Museum zelf is nog veel meer te zien; het meest indrukwekkend is wellicht het bronzen beeld van Hercules. De rode toren ligt pal in de bijzonder gezellige haven met volop winkels en uitgaansgelegenheden.

Een andere attractie is de grot van Damlatas. Die werd ontdekt tijdens het bouwen van de haven in 1948. Er zijn stalagmieten en stalactieten van miljoenen jaren oud te zien. Bovendien zou de grot een heilzame uitwerking hebben op astmapatiënten. ’s Ochtends is de grot gereserveerd voor deze groep. Sommige patiënten bezoeken de grot zelfs “op recept”! De grot bereikt u door de borden te volgen vanaf het idyllische Cleopatra-strand.

Hoog (250 m) boven Alanya ligt een oude burcht. De bouw begon al voor onze jaartelling. In de loop der eeuwen zijn er steeds delen toegevoegd. De kronkelende weg naar de burcht is soms erg steil maar je kunt op adem komen bij een van de bars of restaurantjes langs deze route.

De rivier de Dimcayi, slechts 6 km verwijderd van het centrum van Alanya, ontspringt in het Taurus gebergte, en mondt na 60 km uit in de Middellandse zee. Het rivierwater is niet alleen koel in de winter maar garandeert ook een verfrissende duik op hete zomerdagen. Op de oevers en in het water bevinden zich diverse picknickplaatsen. Er wordt ook bediend in het water waar stoelen en tafels zijn neergezet en op vlotten. Heerlijk voor een zondags ontbijt. Op zo’n 12,5 kilometer voor de monding is een uitstekend raftingparcours uitgezet.